Call Our Toll-Free Number: 123-444-5555

Домашен козунак със стафиди и кора от лимон

Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 3 яйца
  • 250 мл. прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 гр. масло
  • 1 кубче мая
  • 50 гр стафиди
  • 1 ч.л. ванилия
  • 3 с.л. лимонова кора

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се сварява и се оставя да изстине. После се добавя маята към него. Яйцата се разбиват и отделно се разбиват на крем разтопеното масло и захарта. Постепенно се смесват с яйцата, а след това се добавят и охладеното мляко с маята. Накрая се прибавя ванилията. След това се започва бавно изсипване на брашното към сместа, като се разбърква внимателно. Накрая се прибавят стафидите и настърганата кора от лимон. Меси се. Трябва да се получи твърдо тесто, но да не е лепкаво. При нужда се добавя съвсем малко допълнително брашно.Замесва се тесто и се оставя да удвои обема си в купа. Намазва се с малко масло отгоре.След около час-два тестото се премесва отново и отново се оставя да втасва. Разточва се с ръце и се заплита във формата на питка. Поставя се в тавата и се държи край топла печка, за да се надигне отново. Когато това стане, козунакът се намазва отгоре с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар. Пече се на умерена и предварително загрята фурна за около 20 минути.

0 коментара: