Необходими продукти:
- 10 чушки
- 1 ч.ч ориз
- 3 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 4 домата или 1 консерва
- 3 дафинови листа
- 1 ч.л червен пипер
- 1 ч.л сол
- 1/2 к.ч. олио
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре ориза, а праза / лука почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган, или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете праза / лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете ½ чаена лъжица сол и червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата. Идва моментът, в който трябва да напълните чушките със сместа. За целта използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно. В тавата, в която ще печете чушките изсипете консервата домати, или нарязаните на кубчета домати, ако ползвате пресни. Добавете останалата ½ чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето. Постните чушки пълнени с ориз са готови, когато доматения сос се е сгъстил, а оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни.
0 коментара: