Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз арборио
- 50 гр. сушени манатарки
- 1 гл. лук
- 100 гр. масло
- 2 скилидки чесън
- 50 гр. пармезан
- 1/2 ч.ч. бяло вино
Начин на приготвяне:
Сушените манатарки заливате с около литър топла вода и ги оставяте да престоят около 30 минути. Измивате ориза и го отцеждате много добре от водата, най-лесно това може да стане в ситен гевгир или голяма цедка. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно. След като манатарките са набъбнали ги отцеждате от водата, нарязвате ги на парченца и ги задушавате за 1-2 минути в 2-3 супени лъжици сгорещено масло. Половината от останалото масло загрявате в дълбок тиган или тенджера и изсипвате в него лука и чесъна, разбърквате и след около минута добавяте и отцедения ориз, след което отново разбърквате добре. Добавете манатарките и отново разбъркайте. Идва моментът в който малко по малко трябва да добавите течностите. Първо добавяте виното и разбърквате добре. След като се изпари добавяте 1 чаена лъжица сол и една ½ чаена чаша от водата, в която са стояли гъбите, след като оризът поеме течността добавяте още ½ чаена чаша и повтаряте процедурата докато гъбения бульон свърши. Може да ползвате и гъбен бульон на кубчета, но ароматът му е твърде силен и леко изкуствен, което ще притъпи аромата на горките гъби. След като сте добавили общо един литър течност, добавете и останалото масло и пармезана и разбъркайте добре.
0 коментара: