Необходими продукти:
- 500 гр. Толстолоб
- 3 моркова
- 3 гл. лук
- 2 лимона
- 1 ч.ч. бяло вино
- 1/2 глава целина
- 1/2 ч.л черен пипер
- 1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
Тъй като толстолобът има доста дебела кожа е най-добре тя да бъде отстранена, с помощта на остър нож. Ако обаче нямате време, може да приготвите рибата и без да отстранявате кожата. Нарязвате рибата на котлети с дебелина около 1,5 сантиметър и ги осолявате, поръсвате ги с черния пипер. Почиствате морковите, целината, лука и лимоните. Морковите и целината нарязвате на кубчета, а лукът и лимона на кръгчета. В тава изсипвате нарязаните лук и целина и ги поръсвате с ½ чаена лъжица сол. Върху тях нареждате кръгчетата лук, върху тях парчетата риба, а върху рибата нареждате парчетата лимон. Добавяте виното и поливате с олиото. Покривате тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, след което отстранявате фолиото и запичате за още 10 минути. Рибата на снимките е приготвена в съд от огнеопорно стъкло, ако и вие ползвате такъв имайте предвид, че трябва да го поставите в студена фурна, а не в предварително загрята.
0 коментара: