Необходими продукти:
- 1 кг. картофи
- 1 гл. лук
- 2 яйца
- 1 ч.л черен пипер
- 1/2 к.ч. олио
- 500 гр. ябълки
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. канела
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Залейте ги с ½ чаена чаша вода, добавете и предвидената захар и канелата. Оставете ябълките да поврат 10 минути, след което ги пюрирайте. Измивате картофите, обелвате ги и ги настъргвате на едро ренде. Обелвате лука и го нарязвате на ситно. В купа смесвате картофите, лука и яйцата, добавяте ½ чаена лъжица сол и черен пипер, както и брашното и разбърквате. В сгорещеното олио слагате от сместа около две супени лъжици, като внимавате да не напластявате сместа. Запържвате от двете страни до златист цвят. Готовите картофени палачинки поставяте в чиния, в която предварително сте сложили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Картофените палачинки се поднасят докато са топли, заедно с ябълковия мус. На картофените палачинки им отиват и всякакви сосове на основата на майонеза, както и млечни сосове, добра идея е например сос Тартар.
0 коментара: