Необходими продукти:
- 500 гр. кайма смес
- 1 кг. картофи
- 2 грави лук
- 3 домата
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 яйца
- 100 гр. кашкавал
- 5 с.л. брашно
- 1 к.ч. олио
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
Начин на приготвяне:
Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер и чубрицата. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо. След като водата от доматите изври добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до докато водата изври, а картофите станат златисти. Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете докато порозовее.
0 коментара: