Необходими продукти:
- 30-тина листа лапад
- 1 връзка зелен лук
- 1 морков
- 1 шепа фиде
- 1 шепа ориз
- 1 яйце
- 1/2 кофичка кисело мляко
- черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио. Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши. Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата от лапад да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин). И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята –застройката!!! Но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата от лапад е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! Не че ще се случи нещо чак толкова страшно, просто яйцето ще се пресече и супата от лапад ще заприлича повече на китайска супа.
0 коментара: